Ny vindmøllepark på vej i Tønder og Esbjerg kommuner

Planerne om opførelsen af Haved Vindmøllepark hen over grænsen mellem Tønder og Esbjerg kommuner er nu så langt, at arbejdet med en VVM-redegørelse går i gang i 2016.

Når Vurderingen af Virkningerne på Miljøet er færdig i foråret 2017, skal andre myndigheder vurdere projektet, hvorefter opførelsen af Vattenfalls 24 møller forventes at begynde i 2019 og være klar til produktion sommeren 2021.

Flere deltagere i projektet

Vattenfalls 24 møller er en del af et større projekt, hvor de 23 skal stå i Tønder kommune og den sidste Esbjerg kommune, hvor SE (Syd Energi) og dets samarbejdspartner Wind 1 efter planen opfører yderligere 18 vindmøller. Den samlede park bliver altså på 42 vindmøller i et område, der er både velegnet til vindkraft og udlagt til formålet.

Minimum 3,0 MW møller

Udviklingen af vindmøllernes effekt går stærkt, så i øjeblikket regner vi med, at de 24 møller bliver en type med en effekt på minimum 3,0 MW, men når vi kommer til 2018, kan typen sagtens have fået større effekt. Men som minimum regner vi med en samlet effekt på næsten 80 MW. I forvejen står der nogle få vindmøller i området, som forventes opkøbt og nedlagt før den nye Haved Vindmøllepark kan opføres.

Fordele for lokalområdet

Et vindmølleprojekt af denne størrelse kaster store tilskud af sig til lokalområdet, idet hver mølle udløser et tilskud på 15.000 kroner om året i parkens levetid og et engangstilskud på knap syv millioner kroner fra Den Grønne Fond. Tilskuddene skal anvendes til lokale aktiviteter.

Ejerne af en række nedlagte landbrug eller små ejendomme får en håndrækning til at komme af med ejendomme gennem opkøb – en model, som Vattenfall har haft succes med ved Nørrekær Enge i Nordjylland. Desuden vil så stort et projekt uundgåeligt betyde en øget omsætning i lokalområdet.

Sidst opdateret: 2016-03-29 12:02