Fakta om fjernkøling

Fjernkøling forsyner kontorer eller datacentraler med afkølet vand. Det nedsætter CO2-udledninger betydeligt sammenlignet med traditionel airconditioning.

Principperne for fjernkøling svarer til dem for fjernvarme. Kilden til afkølingen er ofte den lave temperatur på dybt vand i en sø eller i havet. Koldt vand fra 30-45 m dybde pumpes i en konstant cyklus til produktionsstederne, hvor det nedkøler transportvandet i rørene i kølenettet.

Søen påvirkes ikke

Derefter pumpes det tilbage til søen igen, hvor det hurtigt genvinder sin tidligere temperatur. Søens naturlige tilstand påvirkes med andre ord ikke. Med nye teknikker kan man også lagre koldt vand i undergrunden og forsyne boliger med den kolde energi om sommeren.

Produktionsstederne har i reglen også kompressionskølemaskiner, som giver en ekstra afkølende effekt, hvis søvandet ikke er nok. På denne måde er man garanteret køling når som helst.

Fjernkøling nedsætter CO2-udledninger

Kølesystemer kan også bruge restvarme fra kraftvarmeanlæg eller overskydende varme fra affaldsforbrændingsanlæg til at køre absorptionskølemaskiner til afkøling om sommeren, hvilket reducerer elforbruget betragteligt. Med fjernkøling kan der opnås en CO2-reduktion på op til 75 % sammenlignet med traditionel airconditioning.

Fjernkøling til airconditioning

Der findes to måder til at producere central fjernkøling: Ved hjælp af naturlige kilder og ved at producere afkølet vand via fjernvarme og elektricitet. I begge tilfælde leder Vattenfall det kolde vand, der produceres, ind i det centrale fjernkølingsnetværk. Det kolde vand cirkulerer i et lukket system mellem det centrale kølingsanlæg og bygningerne.

Se billedet i stort format

1. Køling ved hjælp af naturlige kilder
Ved hjælp af naturlige kølingskilder, eksempelvis søer, producerer et centralt kølingsanlæg koldt vand og leder det ind i et fjernkølingsnetværk.

2. Kontrolrum til central fjernkøling
Central kontrol af kølingsanlæggene sikrer en optimeret kølingsydelse.

3. Køling ved hjælp af fjernvarme
Et centralt kølingsanlæg bruger fjernvarme og elektricitet til at producere koldt vand og leder det ind i et fjernkølingsnetværk.

Sidst opdateret: 2018-01-09 13:25