Fakta om fjernkøling

Fjernkøling forsyner kontorer eller datacentraler med afkølet vand. Det nedsætter CO2-udledninger betydeligt sammenlignet med traditionel airconditioning.

Principperne for fjernkøling svarer til dem for fjernvarme. Kilden til afkølingen er ofte den lave temperatur på dybt vand i en sø eller i havet. Koldt vand fra 30-45 m dybde pumpes i en konstant cyklus til produktionsstederne, hvor det nedkøler transportvandet i rørene i kølenettet.

Søen påvirkes ikke

Derefter pumpes det tilbage til søen igen, hvor det hurtigt genvinder sin tidligere temperatur. Søens naturlige tilstand påvirkes med andre ord ikke. Med nye teknikker kan man også lagre koldt vand i undergrunden og forsyne boliger med den kolde energi om sommeren.

Produktionsstederne har i reglen også kompressionskølemaskiner, som giver en ekstra afkølende effekt, hvis søvandet ikke er nok. På denne måde er man garanteret køling når som helst.

Fjernkøling nedsætter CO2-udledninger

Kølesystemer kan også bruge restvarme fra kraftvarmeanlæg eller overskydende varme fra affaldsforbrændingsanlæg til at køre absorptionskølemaskiner til afkøling om sommeren, hvilket reducerer elforbruget betragteligt. Med fjernkøling kan der opnås en CO2-reduktion på op til 75 % sammenlignet med traditionel airconditioning.

Sidst opdateret: 2016-09-15 11:52