Pressemeddelelse | 2016-06-02 | 09:00 AM

Horns Rev 3 skal levere verdens billigste havmøllestrøm

Vattenfall tager nu fat på opførelsen af havmølleparken Horns Rev 3 ud for Danmarks vestkyst – en investering på lidt over 1 mia. euro, som vil levere verdens billigste havmøllestrøm, skabe ca. 7.000 arbejdspladser og levere vedvarende energi til 400.000 danske hjem.

I februar 2015 vandt Vattenfall med et historisk lavt bud på 77 øre pr. kWh (kilowatttime) koncessionen til at bygge Horns Rev 3, Danmarks næste store havmøllepark. I dag har Vattenfalls bestyrelse formelt godkendt den samlede, overordnede plan for opførelsen af parken, der skal levere den første strøm i 2018. Byggeriet kommer til at skabe 7.000 arbejdspladser, viser beregninger fra Finansministeriet.

– Der er mange faktorer, der gør, at vi i Vattenfall ser frem til at opføre Horns Rev 3. Først og fremmest er parken en afgørende milepæl i vores stræben efter at producere strøm til en pris, der kan klare sig uden offentlig støtte. Det er samtidigt en enestående mulighed for at bekræfte Danmarks teknologiske førerposition inden for vindkraft, og det vil sikre tusindvis af produktionsjobs i Danmark, siger Ole Bigum Nielsen, landechef for Vattenfall i Danmark og Vice President for Engineering & Construction, Vattenfall Wind.

Danmarks mangeårige satsning på vindkraft er netop en af hovedårsagerne til, at Vattenfall har placeret en lang række udviklings-, projekterings- og driftsopgaver med godt 200 ansatte i Kolding, Esbjerg og København. Esbjerg Havn får en helt central rolle som servicehavn for Horns Rev 3-projektet. I forvejen huser Esbjerg Vattenfalls internationale overvågningscenter, der holder øje med flere end 1.000 Vattenfall vindmøller i Europa.

Høj produktivitet giver lavere elregning

Horns Rev 3 kommer til at bestå af 49 store 8 MW (megawatt) MHI Vestas Offshore havmøller. Møllerne, der er nogle af de største og mest teknologisk avancerede på markedet, kan hver levere knap 200.000 kWh strøm pr. døgn. Det vil gøre parken til en af de mest produktive i verden.

– Parkens størrelse og planlægningshorisonten er med til at give Danmark værdi af de betydelige stordriftsfordele, der betyder, at vi har kunnet drive prisen ned på et historisk lavt niveau. Det er den vej, vi ønsker at gå videre ad, og vi håber derfor, at den brede energiaftale i Danmark fra 2012 fortsat vil stå ved magt, så opførelse af både af både de kystnære mølleparker og havmølleparken Kriegers Flak i de kommende år kan være med til at sikre danskerne endnu billigere CO2-neutral energi, siger Ole Bigum Nielsen.

Store ambitioner på vindkraft

Vattenfalls ambition er at mindske byggeomkostningerne for havbaseret vindkraft fx gennem øget standardisering og tættere samspil med leverandørerne. Erfaringerne fra Vattenfalls andre mølleparker i Nordsøen gør derfor, at Horns Rev 3 kan sættes i drift kun tre år efter, at Vattenfall sammen med sine leverandører indleder produktionen af møllerne, og at selve mølleparken kan opføres på blot ét år.

– Horns Rev 3 er en vigtig del af Vattenfalls store ambitioner på vindkraftområdet generelt og i særdeleshed inden for havmølleparker. Horns Rev 3 understøtter samtidigt Vattenfalls strategi om at nyinvestere i vedvarende energi samt vores ønske om at vokse yderligere inden for vindkraft. Vattenfall støtter omstillingen til vedvarende energi, og vi tager udfordringen op trods dagens lave elpriser og overkapacitet, siger Vattenfalls adm. direktør og koncernchef, Magnus Hall.

– Horns Rev 3 er et vigtigt afsæt for den videre udvikling af havbaseret vindkraft i Danmark, og vi ser de kystnære møller som den rette måde at fortsætte denne udvikling på, siger Gunnar Groebler, Head of Vattenfall Wind.

Med Horns Rev 3 og de andre projekter forventer Vattenfall at fordoble selskabets installerede vindkraftkapacitet – på land og til vands – inden udgangen af 2020.

Til havs ejer Vattenfall i dag bl.a. 60 procent af Horns Rev 1 med 80 vindmøller, ligesom selskabet sammen med Stadtwerke München driver og bygger to vindmølleparker i den tyske del af Nordsøen; DanTysk, der blev indviet i 2014 og Sandbank, der står klar i 2017. Derudover indvier Vattenfall udbygningen af vindmølleparken Kentish Flats i England den 6. juni i år.     

For yderligere information kontakt venligst
Arne Rahbek, Vattenfall Vind, +45 88 27 51 77