Pressemeddelelse | 2016-11-18 | 10:01 AM

Glæde over startskud for kystnære havmølleparker

Regeringen og et bredt flertal af Folketingets partier har 17. november aftalt at gennemføre de kystnære havmølleparker Vesterhav Syd og Vesterhav Nord. Sammen med Horns Rev 3 og Kriegers Flak kommer Vattenfall til at levere billig, bæredygtig strøm fra danske farvande til op imod 1,35 mio. danske husstande.

”Vi glæder os over, at regeringen og et markant flertal i Folketinget nu har bekræftet, at vi kan sætte gang i opførelsen af de kystnære havmøller. Det betyder billigere, bæredygtig strøm til danskerne, hurtigere vej mod Danmarks uafhængighed af fossile brændsler samt ikke mindst tusindvis af danske arbejdspladser,” siger Vattenfalls danske landechef Ole Bigum Nielsen.

De kystnære møller forventes at skabe flere end 6.000 arbejdspladser over tre år i opførelses-perioden. Derefter ventes 50-100 permanente jobs med drift og vedligehold.

”Vi regner med, at vores danske leverandører viser sig at være lige så konkurrencedygtige som hidtil, for så vil rigtig mange af de arbejdspladser bliver danske. Vi ser frem til at åbne dialogen med potentielle leverandører og partnere, herunder de lokale havne, så vi kan komme i gang med byggeriet,” siger Ole Bigum Nielsen.

Næste fase omfatter indkøb af hovedkomponenter og serviceydelser (fx. vindmøller, fundamenter og kabler og aftale med installationsfartøjer), så opførelsen kan påbegyndes i 2019. Den første strøm skal leveres i 2020.

Gjort mindre synlige

Vattenfall vandt i september retten til at opføre Danmarks to nye kystnære havmølleparker Vesterhav Nord og Vesterhav Syd. De nye møller sættes op ud for Holmsland Klit og sydvest for Thyborøn. I Vesterhav Syd opsættes en række af møllerne i en afstand på otte-ni kilometer fra kysten – og ikke fire kilometer, som var muligt ifølge udbudsmaterialet. Samtidig bliver møllerne lavere, end udbuddet gav mulighed for, og der bliver færre natlys på møllerne end oprindelig planlagt, hvilket alt sammen er med til at reducere møllernes synlighed fra kysten.

Bæredygtig havmøllestrøm til over 1 mio. danske husstande

Vattenfall vandt i sidste uge retten til at opføre havmølleparken Kriegers Flak i Østersøen. Tidligere er Vattenfall valgt til at stå for opførelse og drift af Horns Rev 3.

De tre havmølleparker kommer tilsammen til at kunne levere billig, bæredygtig strøm til op imod 1,35 mio. danske husstande. Det gør Vattenfall til Danmarks største producent af vindenergi i de danske farvande. Vattenfall er allerede Danmarks største producent af vindenergi på land.

For yderligere information, kontakt gerne
Arne Rahbek, Vattenfall Vind, tlf. 2788 0406
Andrine Nordby, Vattenfall, tlf. 2787 5297

Vattenfalls Press Office, tlf. +46 8739 5010
Følg Vattenfall på:
http://news.vattenfall.com/da
https://twitter.com/olebigum