Nyhed | 2011-04-08 | 13:16 PM

Fremtidens Ole Opfindere samlet på Fynsværket

Færre drug rapes, ingen smulder i din cornflakes og en løsning til kørestolsbrugere i glat vejr. Det blev de tre vinderløsninger ved Science Cup’s regionale finale mandag den 4. april 2011.

Fremtidens Ole Opfindere samlet på Fynsværket

”Kender du det med, at man om morgenen ser frem til et dejligt morgenmåltid, tager fat i cornflakes-æsken og hælder op, og så vælter det bare ud med smulder?”.
Sådan lagde en af grupperne ud – og det gav dem senere en plads i finalen. De fire piger i denne gruppe har udviklet en beholder, som med et filter og en tragt kan filtrere smulder fra morgenmadsprodukter og sikre brugeren en behagelig oplevelse.

”Crumble collector er en rigtig Ole Opfinder-idé som tager udgangspunkt i et hverdagsproblem, som vi alle kender. Det, der adskiller jer fra mange af de andre projekter, er, at I har helt styr på den nødvendige naturvidenskabelige teori og metode og bruger det aktivt i jeres produktudviklingsproces”, udtalte dommerne om pigernes projekt.

Hvad er Science Cup?

Science Cup er en konkurrence i innovation og kreativitet inden for de naturvidenskabelige fag for gymnasieelever i 2.g. Eleverne skal benytte naturvidenskabelig teori samt dokumentere, at idéen kan realiseres. Eleverne blev bedømt ud fra opgavens faglige indhold, deres fremlæggelse, anvendt teori og forsøg og deres idés originalitet. Derfor understregede dommerne, at det måske ikke var de bedste idéer, som vandt, men de tre grupper, som havde løst den stillede opgave på bedste vis.

Føl dig sikker i nattelivet

Et af de andre vinderprojekter handlede om, at man skal kunne føle sig sikker i nattelivet. Deres idé opstod ud fra et reelt samfundsproblem med de såkaldte ”drug rapes”, hvor ofrene bliver bedøvet ved, at en pille er puttet i deres øl. De fire piger fra Svendborg Gymnasium har udviklet en pipette, som indeholder et enzym, som kan vise, om der er noget ’unaturligt’ i øllen. De fire piger havde ikke regnet med at vinde, og som Anna udtrykte det:
”Vores linje er samfundsfaglig med engelsk som linjefag, så at vi kunne vinde blandt de naturvidenskabelige, gør det bare ekstra sjovt”.

Vattenfall glade for besøg

Dommerpanelet bestod af to gymnasielærere og teknikchef Brian Knudsen fra Fynsværket, og han synes, det havde været en spændende og sjov dag.
”Det vækker jo minder fra ens egen skoletid. Og jeg synes, det er fint, at vi hos Vattenfall kan lægge hus til fremtidens kvikke hoveder”.

Vattenfall bød desuden også de unge mennesker og deres lærere på en rundvisning, så de fik et indblik i arbejdsgangene på et kraftvarmeværk.

Fremtidens Ole Opfindere samlet på Fynsværket

Hjælp til kørestolsbrugere

Det tredje vinderprojekt hed ”Kørestolsfriktion”, og deres opfindelse kan hjælpe kørestolsbrugere i deres hverdag. I dag vælger mange kørestolsbrugere at blive indendørs, hvis det er glat føre udenfor. Med projektets hjulovertræk kan de bevæge sig sikkert udenfor.

For andet år i træk blev Science Cup 2011 afholdt på Vattenfalls Fynsværket. 13 projekter var med i denne regionale finale, og tre vindere gik videre til den endelige finale i København den 16. maj.