Nyhed | 2013-04-05 | 10:00 AM

DanTysk-installationsfartøj navngivet

Det er et af verdens største installationsfartøjer, der skal installere de 80 vindmøller i havmølleparken DanTysk i Nordsøen. Pacific Osprey, der drives af det danske selskab Swire Blue Ocean, blev navngivet ved en ceremoni den 3. april.

DanTysk-installationsfartøj navngivet

Vattenfall investerer sammen med sin partner Stadtwerke München lidt over 1 milliard euro i havmølleparken DanTysk, som i 2014 forventes at levere vedvarende energi til 400.000 tyske husholdninger.

Pacific Osprey skal begynde at installere de 80 Siemens-vindmøller i DanTysk her til sommer. Installationsfartøjet, der er konstrueret af Samsung Heavy Industries i Korea, leverer en krankapacitet på 1.200 tons, en transithastighed på over 13 knob, indkvartering i enkeltkahytter til 111 personer og mulighed for at operere i vanddybder på op til 75 meter.

Fremragende egenskaber

Holger Grubel, Project Director på havmølleparken DanTysk, fortæller:
"Takket være Pacific Ospreys fremragende egenskaber, som indfrier alle vores primære krav mht. sikkerhed, effektivitet og performance, forventer vi, at installationen af vindmøllerne kommer til at forløbe uden problemer. Fartøjet har en kapacitet, der betyder, at det kan løfte og installere op til 11 3,6 MW-enheder ad gangen. Vi er særdeles tilfredse med at have sikret os Pacific Osprey til opførelsen af en af Europas største havmølleparker."

Navngivningsceremoni

Fartøjet begynder til sommer at laste vindmøllerne fra Esbjerg Havn, så de kan blive transporteret til opførelsesstedet i DanTysk, 90 kilometer vest for øen Sild i den tyske del af Nordsøen.
Der blev afholdt en navngivningsceremoni for Pacific Osprey den 3. april på skibsværftet Fayard i Odense.

Idriftsætning i 2014

Havmølleparken DanTysk skal efter planen tages i drift i 2014. Den får en kapacitet på 288 MW, hvilket er mere end dobbelt så meget som den svenske vindmøllepark Lillgrund. Vindmølleparken er et joint venture mellem Vattenfall og Stadtwerke München.

Fakta om Pacific Osprey

Fartøjets nærmere oplysninger omfatter bl.a. en længde på 161 meter, en bredde på 49 meter og en dybde på 10,4 meter. Ved at fastgøre sine seks elevatorben på havbunden og løfte sig selv helt op til 17 meter over havets overflade kan Pacific Osprey udføre installation af havmøller på en måde, der er mindst muligt påvirket af vind og bølger og med maksimal nøjagtighed og hurtighed.
Kombinationen af et brugbart dæksareal på over 4.000 m2 og en samlet løftevægt på 8.400 tons betyder, at fartøjet kan levere driftsmæssig fleksibilitet ved installation af havmølleparker.

Læs mere om DanTysk (nyt vindue, engelsk)

Se hvordan man installerer en havmølle (nyt vindue)