Forskning og Udvikling (R&D)

Vattenfalls Forskning og Udvikling (R&D) bidrager til udviklingen af fremtidens energisystem. R&D's mission er at levere de bedste muligheder og innovative løsninger til bæredygtige aktiviteter hos Vattenfall.

Vores R&D-porteføljer 

R&D er ansvarlig for at identificere, udvikle og sikre implementeringen af tekniske løsninger, der tilfører værdi og understøtter de strategiske behov for alle vores forretningsenheder.

Derudover støtter R&D også vores forretningsenheder med teknisk problemløsning, tests og verifikation.

R&D er opdelt i forskellige porteføljer. Disse porteføljer er defineret i forhold til teknologiske områder som vind, vandkraft, e-mobilitet, intelligente elnet (smart grid), biomasse og havenergi. Arbejdsområderne er opdelt i tre kategorier, som gælder for alle R&D-porteføljer:

  • Core Asset Development: Vi fokuserer på at forbedre de aktiver og de teknologiske produkter, vi har i dag. Det kan f.eks. være forbedring af virkningsgraden af gasturbiner, reducere vandkraftdæmningers påvirkning af fiskenes vandring og forbedre udnyttelsen af luftledninger.
  • Technology Leaps: Vi udvikler nye teknologiske løsninger, der ikke er kommercielt til rådighed i dag. Det kan f.eks. være bølgeenergi og CO2-opsamling og -lagring.
  • Exploratory: Vi vurderer nye teknologiske muligheder og finder dem, der passer godt til os. Vi udvælger for det meste teknologiske muligheder, der kræver yderligere R&D-arbejde. Det kan f.eks. være geotermisk lagring og energilagring.

Målet er at forbedre de forskellige dele af energisystemet. Fokusområderne er overkommelige priser, driftssikkerhed og miljøpåvirkning.

Støtte til bæredygtig udvikling

Fremtidens energisystem skal være i stand til at støtte en bæredygtig udvikling af samfundet og bør ikke gå på kompromis med livskvaliteten for kommende generationer.

Det er en stor udfordring at opfylde disse krav. Det kræver en bred vifte af tekniske løsninger. Der findes ikke én endelig løsning. Vi er bevidste om vores ansvar for at bidrage til et bæredygtigt energisystem.

Det er på grund af dette engagement, at vi driver forskning og udvikling - for at udvikle vores aktiviteter, støtte vores strategier, forbedre eksisterende anlæg og bidrage til udviklingen af fremtidens energiløsninger.

Langsigtede investeringer i R&D

Beregnet i forhold til koncernens omsætning var R&D-udgifterne for hele koncernen ca. 122 mio. euro, hvilket svarede til ca. 0,6 % af virksomhedens nettoomsætning i 2011, hvilket er på niveau med vores konkurrenter. Denne andel er rimelig i betragtning af, at vi i højere grad er en virksomhed, der bruger teknologi frem for at udvikle produkter.

I 2012 investerede vi i alt 840 mio. SEK på R&D. Heraf var 187 mio. SEK forbundet med vores arbejde med at udvikle en sikker og godkendt metode til endelig deponering af brugt kernebrændsel, der udføres af datterselskabet SKB.

"Future Energy Talks"

Se første afsnit af "Future Energy Talks" med Johan Tollin fra vores E-mobility-program.

Sidst opdateret: 2014-03-26 15:45